Onderhoud aan rieten daken

Onderhoud

Een nieuw rieten dak ziet er mooi en strak uit. Maar na verloop van jaren zal het riet verkleuren en neemt de kans op algengroei en mossen op het dak toe. De aanwezigheid van algen en mossen op het riet is een natuurlijk verschijnsel maar tast de kwaliteit wel aan. Algvorming leidt tot verdichting van het riet waardoor  woondampen (bijvoorbeeld condensdrogers, kookvocht, douche) niet meer via het dak afgevoerd kunnen worden. Het riet blijft langer nat waardoor het risico op schimmels en rot toeneemt.

Mossen

Daarnaast vormen mossen nog een extra risico. Mossen houden vocht vast en trekken vogels aan die op zoek zijn naar insecten. Hierdoor kan extra schade aan het dak ontstaan. Om de levensduur van het rieten dak te verlengen is onderhoud van groot belang. Het verdient aanbeveling om het dak eens in de vijf jaar te laten inspecteren op algen en mossen door een erkend rietdekkersbedrijf.

Vanzelfsprekend is het onderhoud per rieten dak verschillend. Dit is afhankelijk van diverse factoren:

  • Dakhelling
  • Dikte van het dak
  • Plaatselijke situatie en omstandigheden
  • Ligging dak (oost/west, zon/regenkant)
  • Bomen
  • Kwaliteit van het riet.

Algenbestrijding

Rietdekkersbedrijf Ter Veld heeft zich naast rietdekken ook gespecialiseerd in algenbestrijding. Het spuiten van het (nieuwe) rieten dak met een algenbestrijdingsmiddel (voldoet aan strenge milieueisen) is een goed begin van een langere levensduur van het riet. Daarnaast verdient het aanbeveling om het dak regelmatig schoon te laten maken (gemiddeld om de vijf jaar, afhankelijk van de ligging). Mossen, algen en vuil worden verwijderd waardoor het rieten dak weer kan ademen en weer jaren mee kan.

Tevens bestaat de mogelijkheid om een onderhoudscontract af te sluiten.

Neem vrijblijvend contact op met Rietdekkersbedrijf ter Veld!
MosbestrijdingAlgenbestrijding